BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

REAL FOODKOLIKO JAJA SEDMIČNO DA BUDEMO ZDRAVI 

Bilo je nekoliko studija koja su vas udaljila od jaja a pojedine studije pokazuju da je konzumiranje jaja dobro, to vas onda totalno zbunjuje. Bez obzira na to, postoji dio ljudi koji još uvijek ne osjeća zabrinutost što često konzumira jaja u toku sedmice.

Ali možda, ova najnovija studija konačno će nam dopustiti da ih češće kuhamo, pržimo ili napravimo neku zdravu salatu jer on neće ugroziti zdravlje našeg srca.

 

ŠTA SU ISTRAŽIVALI 

Istraživači su skupili 128 učesnika, od kojih su svi imali predijabetes ili dijabetes tipa 2 i podijelili ih u dvije grupe tokom 3 mjeseca. Svaka grupa je konzumirala proteine, ugljene hidrate, masti i još par namirnica koje su bile kalorijska bomba, ali jedna grupa je imala manje od 2 jaja nedeljno, dok je druga grupa unosila od 12 jaja nedeljno. Učesnici su zatim bili praćeni tokom 9 i 12 mjesečnih posjeta. 

 

ŠTA SU DOKAZALI

Dijeta s visokim unosom jaja imala je nulti efekat na nivo lipida, glikemiju (nivo glukoze u plazmi, glikolizovani hemoglobin, 1,5 anhidroglucitol), markere upale (c-reaktivni protein, interleukin 6, rastvorljivi E-selektin), oksidativni stres ili nivo adipokinektina. Obe grupe su takođe izgubile sličnu količinu težine.

Istraživači su zaključili: "Pojedinci sa predijabetesom ili T2D koji su sljedili način ishrane sa jajima u periodu od 12 mjeseci, koja je uključivala 3 mjesečne programa za gubitak težine, nisu imali uticaj na kardiovaskularni sistem i faktore rizika, upalni ili oksidativni stresnim markeri su bili manji. Ovi nalazi ukazuju na to da je za osobe T2D  treba redovno da unose jaja u većim količinama.

 

ŠTA TO ZNAČI ZA SVE NAS 

Prvo, ako ste predijabetičar ili dijabetičar tipa 2 mogu da konzumiraju puno jaja, gotovo je sigurno da zdrava osoba, možete jesti isto malo više jaja.

Drugo, možda ste primijetili  nismo spomenuli holesterol. Povećao se u grupi koja je unosila više jaja oko 2,5 puta, ali holesterol postaje problem. Jasno je da to nije uticalo na kardiovaskularne faktore rizika za dijabetičare, koji su po definiciji skloniji kardiovaskularnim problemima.

Istina je da nema dokaza da smanjen nivo holesterola produžuje život. Uznemirujuće, postoji konzistentno i zbunjujuće povećanje smrtnosti kada smanjite holesterol ispod 180 mg / dl. Ipak, svake dvije godine, stručnjaci iz cijelog svijeta sastaju se i odlučuju da je optimalan nivo holesterola uvijek niži nego što je odlučeno na posljednjem kongresu - bez ikakvih čvrstih dokaza koji podržavaju te standarde.

Zato naš savjet je, jesti jaja treba ali optimalno. Samo pazite na salmonelu.

Reference

1. Nicholas R Fuller, et al. "Effect of a high-egg diet on cardiometabolic risk factors in people with type 2 diabetes: the Diabetes and Egg (DIABEGG) Study – randomized weight-loss and follow-up phase," The American Journal of Clinical Nutrition, 07 May, 2018.