BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

NAUKAGOJAZNOST UZROČNIK KARCINOMA KOD MLADIH 

 

Američko udruženje za karcinom i Nacionalni institut za karcinom utvrdili su da neke vrste karcinoma kod mladih ljudi u porastu i zato krive debljinu. 

Stope šest vrsta karcinoma koji povezuju sa gojaznošću porasle su od 1945. do 2014. godine kod osoba od 29 do 45 godina, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu “Lancet Public Health”. U porastu su rak krvi, karcinom debelog crijeva, karcinom grlića materica, žuči, bubrega i pankreasa. Iako karcinom je pogadao starije grupe ljudi, kod mladih je u sve većem porastu ali samo zbog debljine.

Karcinom pankreasa kao najbolji primjer, u starosnoj grupi od 45 do 49 godina porastao je 0,77 %, u uzrastu od 25 do 29 godina rast je 5 %.

Karcinom bubrega ima najveći godišnji rast od 6,23 %. Dok neki karcinomi imaju jasan sasvim uzrok kao pušenje kod karcinoma pluća ili humani papiloma virus (HPV9) za karcinom grlića materice, na druge utiče genetika i način života.

Višak kilograma ima jedan od najvećih faktora koji imaju najveći uticaj za pojavu karcinoma. Višak tjelesne težine povezan je preko 40 % slučajeva karcinoma u svijetu, te smatra se kao najčešći uzročnik karcinoma jajnika, dojke, jetre i pomenutih karcinoma koje smo naveli ranije.

Gojaznost može podsticati na nekoliko načina. Može pojačavati upalu koja je kao rizični faktor za veliki broj hroničnih bolesti, i utvrdeno je da radi rast tumorskih ćelija. Gojaznost može promjeniti nivoe polnih hormona, kao i rasta insulina. Neke hrana koja je preradena povezana sa većim rizikom nastanka karcinoma. Nije moguće pripasti pojavu karcinoma zbog gojaznosti, ali nova studija ističe da je direktno propocionalna sa dječijom i adolescenskom gojaznošću.