BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

REAL FOODŠTA ODABRATI KOKOSOVO ULJE ILI ŽIVOTNJSKE MASTI 

 

Zašto su zasićene masti iz kokosovog ulja zdrave i zasićene životinjske masti loše? Počnimo tako što ćemo izostaviti izraz "dobar" i "loš", jer i kokosovo ulje i zasićena mast od životinja imaju, u određenim situacijama, negativne i pozitivne efekte na zdravlje.

Iako su zasićene životinjske masti često povezane kao uzrok bolesti srca, praktično ne postoje eksperimentalni dokazi koji povezuju zasićene masti sa srčanim bolestima. Svi naši strahovi se zasnivaju na pretpostavkama izvedenim iz usta na usta.

Samo smo primjetili da zasićene masti povećavaju holesterol, zna se da je holesterol uključen u pojavu srčanih bolesti, pretpostavlja se da zasićene masnoće dovode do bolesti srca i onda se bojimo da jedemo slaninu jer se plašimo rane smrti.

Ali da li je ovo "istina". Druge studije su pokazale da unos zasićenih masti kod životinja smanjuje lipoprotein (A), supstancu koja je uključena u pojavu bolesti srca. Zasićene masti takođe poboljšavaju zdravlje jetre, mozga i pluća, kao i jačanje kostiju.

Kokosovo ulje je misteriozno. Postoji najmanje pet studija koje pokazuju da ima isti ili bolji učinak na zdravlje od drugih ulja kao što su suncokret, kikiriki ili čak maslinovo ulje.

Međutim, postoji i nekoliko ljudskih studija koje pokazuju da kokosovo ulje ima negativan efekat na lipide u krvi, uključujući LDL holesterol, barem u poređenju sa manje zasićenim masnim uljima.

Naš najbolji savjet je da smanjite unos zasićenih masnoća, dok u isto vrijeme ubacujete kokosovo ulje u vašu "ishranu" kada nešto kuvate, a zatim ubacite maslinovo ulje narednih dana prije ponovnog korišćenja ulja od kokosa.