BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

3 10

 

Morate unositi omega-3 masne kiseline. Ljudski organizam sintetiše razne neophodne molekule na osnovu sastojaka koje unosimo svakodnevno putem hrane. Međutim, postoje masne materije koje se ne mogu sintetisati već ih moramo unijeti putem hrane (ili suplemenata).

To su tzv. esencijalne masne kiseline, a posebno se ističu omega-3 masne kiseline, koje imaju važnu ulogu u očuvanju vitalnih funkcija i prevenciji bolesti.

Omega-3 masne kiseline su najznačajnije od svih polinezasićenih masnih kiselina, pri čemu postoji nekoliko vrsta:

- Eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA), zastupljene su najviše u ribi i ribljem ulju, zbog čega se nazivaju i „morske omega-3"

- Alfa-linolenska kiselina (ALA), zastupljena je najviše u biljnim uljima (laneno i sojino ulje), u orasima i sjemenu lana, zbog čega se nekada naziva i „biljna omega-3”. ALA se u organizmu koristi za dobijanje energije, ali se takođe u manjoj meri konvertuje u EPA I DHA.

Masne ribe, kao što su tuna i losos, sadrži visok nivo omega-3 masnih kiselina, koje se preporučuju za spriječavanje srčanog udara i dijabetesa tipa II i poboljšavaju zdravlje krvnih sudova. Ispitivanja na životinjama pokazala su da povećan unos omega-3 spiječava povećanje tjelesne težine kod životinja koje imale način ishrane koje podstiče gojaznost i smanjen nivo masnoća u krvi kod životinja sa prekomjernom tjelesnom težinom. Međutim u početku, većina studija na ljudima je sprovedena u kratkim vremenskim periodima i koristila je nekoliko ispitanika.

Omega-3 bi trebalo da imaju neke pozitivne efekte na kontrolu tjelesne težine kod ljudi jer umanjuju apetit, uništavaju masne ćelije i izazivaju promjene u aktivnosti gena u skeletnim mišićima, srcu, jetri, crijevima i masnom tkivu koje spriječavaju skladištenje masti, podstiču upotrebu masti tokom potrošnje energije. Potrebne su nam dobro kontrolisane, dugoročne ljudske studije kako bi se utvrdio uloga i stvarni efekat omega-3 masnih kiselina u kontroli tjelesne masti. 

1. Obesity Reviews, 10: 648-659, 2009