BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

milk

 

Prevelik kalorijski unos pravi štetu a ne unos masti. Šećeri nisu jedini nutrijenti na koje vježbači gledaju sa prezirom. Slična je situacija i sa mastima. Činjenica da mnoge sportske dijete podrazumevaju nemasne izvore proteina, kao što su bjelanca, ćuretina, pileće grudi, nemasni mliječni proizvodi, samo dodatno pojačavaju odbojnost vježbača prema mastima.

 

NAUKA DAJE ODGOVOR 

Realno posmatrano, postoji samo jedna vrsta masnoća koju zaista treba da izbjegavate: trans-masti. Ova vrsta masti ne samo da je loša po opšte zdravlje, već može imati i katabolički efekat. Ipak, ostale masti nisu uopšte tako loše, kao što se misli. Potrebno nam je oko 10% ukupnog dnevnog kalorijskog unosa iz zasićenih masti (poput onih u govedini), kako bismo stimulisali lučenje hormona. A, od ukupnog kalorijskog unosa na dnevnom nivou potrebno je da oko 30% dođe upravo iz masti, imajući u vidu da neoptimalan unos masti spušta nivo testosterona. Najveći dio iz ovog procenta treba da dolazi od mononezanićenih masnoća iz izvora kao što su maslinovo ulje, avokado, orasi, omega-3. Ove masti nisu spremne za skladištenje kao tjelesna masnoća, lako se koriste kao gorivo tokom vježbanja, a čak mogu i stimulisati sagorjevanje postojeće tjelesne masnoće.

 

ŠTA ODABRATI

Izbegavajte trans-masti po svaku cijenu, ali postarajte se da 30% dnevnih kalorija unesete upravo iz masti, naravno zdravih izvora. Idealno bi bilo da ta razmjera bude 10% iz zasićenih, 10% iz mononezasićenih i 10% iz omega-3.