BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

70 9

 

 


Prema novoj studiji sa Univerziteta u Švedskoj, nedostatak spavanja može imati direktan uticaj na vašu struku i posao. Nedovoljno spavanje može dovesti do negativnih metaboličkih promjena u tijelu, uključujući gojaznost. Švedski istraživači su sproveli više studija o posljedicama gubitka sna zbog problema sa metabolizmom.

Oni su mjerili biohemijske, fiziološke parametre krvi, ponašanje i njihove reakcije na hranu, nakon što su učesnika sakcionisali i ukinuli mu spavanje. Rezultati koje su dobili bili su jako loši. Ljudi koji pate od gubitka spavanja imaju tendenciju da konzumiraju više kalorija, doživljavaju više zadovoljstva kad konzumiraju hranu, favorizuju veće porcije i imaju tendenciju da budu impulsivniji u izboru hrane i pića. Ne samo to, oni potroše manje energije tokom dana.

Gubitak sna mijenja hormonsku ravnotežu, smanjuje proizvodnju hormona sitosti (leptin ili GLP-1) i povećava proizvodnju hormona gladi (grelin). Gubitak sna takođe podiže endokanabinoidne nivoe, koji mogu stimulisati povećanje apetita. Na bakterije crijeva utiče i nedostatak spavanja, što dovodi do smanjenja efikasnosti metabolizma. Na kraju, tijelo je manje osjetljivo na insulin kada imamo punog noćnog nespavanja. Planovi spavanja su neophodni zbog cirkadianog ritma, 24-časovnog ciklusa spavanja i budnosti na koje utiču sunčeva svjetlost, vježbanje, hrana i temperatura. Sa redovnim rasporedom sna, vaše tijelo se aklimatizuje da dobije određeni broj sati odmora u toku noći. U osnovi možete i morate naučiti svoje tijelo odlazeći u krevet i ustajući u isto vrijeme.

Autor studije, Dr Kristijan Benedikt, sa Univerzita u Švedskoj rekao je:

"Pošto je loše spavanje zajednička karakteristika savremenog života, ove studije pokazuju da nije iznenađenje što su metabolički poremećaji, kao što je gojaznost, takođe u porastu".

Iako je rad Dr Benedikta pojasnio kako kratki periodi gubitka sna mogu uticati na energetski metabolizam, potrebne su dugotrajnije studije da bi se ovakvi nalazi potvrdili.

Grupa sada istražuje dugoročne efekte, kao i to da li duži san može obnoviti ove promjene u metabolizmu apetita i energije.

Dr Benedikt dodaje: "Moje studije sugerišu da gubitak spavanja favorizuje i da je jedan od razloga za dobitak težine. Može se zaključiti da poboljšanje sna može biti obećavajuća intervencija sa načinom života kako bi se smanjio rizik od budućeg povećanja tjelesne težine".