BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

70 8

 

 


Kako bi se riješili prekomjerne tjelesne težine, većina ljudi pribjegava raznoraznim dijetama koje su najčešće neprovjerene i prilično opasne po njihovo zdravlje.
Neke zahtjevaju izgladnjivanje, neke unos "čudesnih" supstanci, ali u većini slučajeva kilogrami se poslije određenog vremena ponovo vraćaju. Jedan od razloga je svakako manjak fizičke aktivnosti, odnosno nepravilan unos kalorija.

Gojaznost je jedan od najvećih problema sa kojima se suočava savremen čovjek, a na koncu svega postavlja se pitanje kako na prirodan i zdrav način doći do zadovoljavajuće tjelesne forme. Prije svega preporučujemo vam da idete malim ali sigurnim koracima. To podrazumijeva da budete svjesni svog trenutnog stanja i da je nemoguće da se preko noći fizički transformišete. Bilo bi poželjno da se konsultujete sa stručnom osobom, koja će vam ukazati na određene nedostatke i dati vam smjernice kako da dođete do zacrtanog cilja.

Važno je da prvenstveno napravite plan i da ga se pridržavate, te da shvatite koje su stvari dobre a koje negativno utiču na vaš organizam. To će vam pomoći da shvatite suštinu samog procesa mršavljenja na duže staze.

Okrenimo se sada dijetama i tome kako utiču na naš organizam. Mnogi vjeruju da izgladnjivanjem mogu doći do željene figure, i to bez ikakvih posljedica. Ipak, realnost je mnogo drugačija. Izgladnjivanjem ćete izgubiti pokoji kilogram, ali i u velikoj mjeri narušiti zdravlje. Organizam će ostati uskraćen za hranjive materije, što može dovesti do umora, nesanice, usporavanja metabolizma, slabljenje mišića i tkiva...

Detoksikacijska dijeta takođe nije ono što bi trebalo da isprobate. Radi se o dijeti koja obećava gubitak velikog broja kilograma u razmaku od 7-10 dana. Podrazumijeva unošenje voća, povrća, i orašastih plodova, a zabranjuje unos namirnica poput ribe, mesa, jaja, mliječnih proizvodi, šećera i slično. Važno je istaći da se radi o dijeti sa jo-jo učinkom, koja može dovesti i do mučnine i glavobolje.

Takođe, tu su i raznorazne kapsule i šejkovi koji obećavaju preobraženje preko noći i koji se veoma lako mogu nabaviti putem interneta. U pitanju su preparati koji navodno smanjuju apetit i ubrzavaju metabolizam, ali i proizvodima koji očigledno ne prolaze sve neophodne provjere kroz koje bi trebalo.

Mnogobrojna istraživanje su pokazala da pojedine "čudesne" tablete imaju koncentraciju i do 250 mg kofeina, što je ekvivalentrno četiri konzerve "Red Bula". U svakom slučaju radi se o opasnim supstancama, koje mogu dovesti i do smrtnog ishoda.

 Razumijevanje metaboličke matematike

Kada se govori o fluktuacijama tjelesne mase, manje fluktuacije su normalne, dok su one koje su pripisuju nezdravom ponašanju okarakterisane kao "težinski biciklizam". Biciklizam se definiše kao značajno povećavanje ili smanjenje tjelesne mase (10 kg ili više) koje se dešava više puta. Ova pojava se najčešče dešava nakon restriktivnih dijeta i još je poznata kao jo-jo efekat. Stručnjaci smatraju da je jo-jo efekat upravo i posljedica ishrane koja je previše restriktivna.

Pripadnice ljepšeg pola veoma često pokušavaju da smanje tjelesnu masu sa ishranom koja ima premalo kalorija. Unos male količine kalorija ima za posljedicu smanjenje tjelesne težine. Međutim, nakon gubitka željene kilaže, djevojke se obično vraćaju starom režimu ishrane.

"Povećanje unosa kalorija na dnevnoj bazi (npr. 100 kalorija) je trenutak kada počinjete da dobijete tjelesnu težinu", rekla je dr Judith Beck.

"Jedan od razloga zbog kojeg je teško zadržati tjelesnu masu je i taj što postoji metabolička nadoknada za gubitak težine", kaže Garry Foster, direktor Centra za istraživanje gojaznosti i obrazovanja na Univerzitetu Temple u Filadelfiji.

"Ako smanjite tjelesnu masu za deset procenata, očekivali biste da se stopa metabolizma smanji za 10% ali zapravo metabolizam se usporava više od toga (za 11-15%)", dodaje Foster.

Metabolizam sprečava gubitak tjelesne mase jer organizam može da prepozna dijetu kao prijetnju za svoj opstanak. Jednostavno, tijelo ne prepoznaje razliku između Atkinsove dijete i gladi. Ovo je najopasniji efekat rigoroznih dijeta koji se ogleda u promjenama imunog sistema.

Prema prvim istraživanjima o dugoročnim uticajima dijeta, žene koje su više puta izgubile i dobijale težinu (jo-jo efekat), imale su nižu imunološku funkciju, posebno manje prirodnih ćelija ubica (killers cells).

"Ove ćelije su važne za uklanjanje infekcija i od vitalnog su značaja za borbu protiv raznih stadija raka", kaže Cornelia Ulrich iz Centra za istraživanje raka "Fred Hutchinson" iz Sijetla.

U ovom istraživanju je dokazano da se kod zdravih žena, koje su više puta u toku svog života imale velike oscilacije u težini, aktivnost ćelija ubica smanjuje za trećinu. Prema tome, potrebno je da se dobro informišete o stvarima o kojima ne znate dovoljno. Okrenite se nekoj fizičkoj aktivnosti ili ih kombinujte na preporuku stručnih osoba. Naravno, pravilna ishrana i dobar odabir namirnica će vam pomoći da na pravi način zadovoljite svoje potrebe, kao i da ostanete u dobroj formi.