zaaštitite dijete

 Šta je to u reklamama za McDonalds, Kinder ili Snickers koje nas čine da smo odjednom tako gladni?
Možda je to glad uzrokovana gledanjem boja (kao što su crvena i žuta) ili gledanjem slika koje se prikazuju.Da li gledanjem okidamo i još više probuđujemo naš apetit i želju da se nagradimo jednim obrokom hrane? Šta god da je, svi znamo da je hranu i reklame, a posebno za fast food, najteže ignorisati. Bilo da se radi na TV-u, bilbordu ili u časopisu, ne možemo pomoći da dijete automatski ne traži da jede kada vidi nešto ukusno.


Krajem 2016. godine objavljena je jedna studija u kojoj je dokazano da djeca sa genetskim rizikom za gojaznost su još više podložnija da se aktivira osjećaj gladi, te da je njeno aktiviranje još veće kad je reklama brze hrane. Ako smo porodično skloni gojaznosti, to je u vašem najboljem interesu da zaštitite svoje dijete. Studija, koju su sproveli naučnici na Dartmouth Collegeu, ispitala je efekat znakova hrane na mozak od 78 djece u dobi od devet i dvanaest godina. Djeca su postavljena da gledaju TV emisiju, a MR je skenirala njihov mozak dok su gledali TV. Tokom TV emisije jedna polovina je gledala reklame u vezi brze hrane, a druga polovina neprehrambene proizvode.

MR je tokom skeniranja otkrila da su gojazna djeca, ali i ona koja imaju veću genetsku sklonost ka hrani, pokazala još jači odgovor žudnje za istom gledajući reklame brze hrane. I ne samo to, njihove pojedine regije u mozgu (koje kontrolišu nagradu i žudnju) bili su više aktivirane od one djece bez izraženog genotipa.

Ova studija pokazuje da je gojaznost povezana u vezi sa FTO genom, čini da vaša djeca postanu osjetljivija na hranu i povezane slike koje vide u reklamama. Ali nisu u pitanju samo TV, bilbordi ili oglasi. Zbog toga morate biti zabrinuti. Vaše dijete će vidjeti reklame za hranu i prehrambene proizvode i na društvenim mrežama (Instagram, Facebook, Snapchat, itd.).

Dobra vijest je da je ova studija ukazala na mnogobrojne probleme sa kojima se suočavaju današnja djeca. Stoga, trebalo bi da svoju djecu posavjetujete kako da prepoznaju i upravljaju simptomima žudnje.