BodyTune Group

Lakše je nagovoriti ljude na zlo i mržnju nego na dobro i ljubav. Zlo je privlačno, i bliže je ljudskoj prirodi. Za dobro i ljubav treba izrasti, treba se pomučiti.

BodyTune Group

Sve bi se u životu moglo izdržati za kratko, i da budeš dobar, i hrabar, i pažljiv, ali život ne traje kratko, a ništa ti ne može postati teško kao obaveza koju sam sebi nametneš u jednom času slabosti ili oduševljenja. Stid te da odustaneš, muka da istraješ.

BLOG

Live Search

70F4FA4E 69ED 40CA 927E 0225326D1CF1

 

 

Neki biraju namirnice po ukupnom broju kalorija koji su sebi zacrtali dnevno. Druge vode norme poput visokog proteinskog unosa, niskog unosa loših masti itd. Bez obzira na to, ne smete izgubiti iz vida osnovne nutrijente koji treba da se nalaze u svačijoj ishrani. Jedni od tih nutrijenata jesu esencijalne masne kiseline (EMK) od kojih naše tijelo ima višestruku korist!

 

ŠTA SU EMK?

Postoje dvije vrste EMK koje naše tijelo samo ne može da sintetiše, pa je potrebno da ih unosimo kroz ishranu i/ili suplementaciju. To su alfa linoleinska kiselina (omega 3) i linoleinska kiselina (omega 6).

 

ALFA LINOLEINSKA KISELINA (ALA):

Ovu EMK možete naći u namirnicama poput lana, sjemena konoplje, soje, oraha. 

Alfa linoleinska kiselina se biohemijski razlaže na:

- stearidonsku kiselinu (SDA), koju možete naći u sojinom ulju, stabljici i semenu crne ribizle.

- eikosapentainsku kiselinu (EPA),

- dokosaheksaensku  kiselinu (DHA). 

Posljednje dvije kiseline možete naći u masnoj ribi poput lososa, sardine, haringe, skuše itd.

 

LINOLEINSKA KISELINA (LA):

Možete je naći u šafranici, suncokretu, konoplji, soji, orahu, bundevi, susamu, lanu itd.

 

Nakon varenja, biohemijski se razlaže na:

- gama linoleinsku kiselinu (GLA) koju možete naći npr. u ulju crne ribizle

- arahidoničnu kiselinu (AA) koju možete naći u namirnicama životinjskog porekla, prije svega mesu.

 

KOJA JE ULOGA EMK U ORGANIZMU?

Obe, i omega 3 i omega 6, imaju veliki značaj kada je u pitanju rast i razvoj, zatim rad mozga, zdravlje kože, rast kose, metabolizam, reproduktivni sistem i integritet ćelijske membrane.

E sad, treba biti objektivan i reći da pojedine omega 6 masne kiseline mogu pospješiti upalne procese, dok druge rade obrnuto. Dalje, omega 3 se smatraju jakim antiinflamatorima. A podvrste omega 3 EPA i DHA su veoma značajne za kardiovaskularno zdravlje

Gledano kroz brojke potrebno nam je između 3 i 6g linoleinske kiseline, kako bismo izbjegli deficit. Moguće je naravno da je pojedincima potrebno i više imajući u vidu njihovo opšte zdravlje i ishranu

Bilo kako bilo, za opšte zdravlje našeg organizma potrebne su i omega 3 i omega 6 zajedno!

Zapitajte se sledeće: da li izbjegavate ulja ili hranu spremanu na taj način? Možda vam zbog toga fali omega 6 u ishrani. Sa druge strane, ukoliko ne jedete dovoljno ribe, možete biti u deficitu sa omega 3.

Sada smo došli do suštine teksta: zašto su nam EMK potrebne? Krenimo:

 

NAJBOLJE JE DA EPA I DHA UZIMATE DIREKTNO!

Naravno da je moguće da jednostavno uzmete izvore bogate linoleinskom kiselinom, ali razlaganje na EPA i DHA može biti neefikasno za vas. Samo oko 8-21% alfalinoleinske kiseline pretvori se u EPA i oko 4-9% u DHA.  Ukoliko želite da maksimizujete korist od ovih EMK, uzimajte ih kroz suplementaciju ili masnu ribu.

 

OMEGA 3 ČUVAJU VAŠE ZGLOBOVE!

Studije su pokazale da sprječavaju razgradnju hrskavičnog tkiva. Dalje, usporavaju i smanjuju upalne procese povezane sa osteoartritisom.

 

OMEGA 3 MOGU UMANJITI BOLOVE!

Studije su pokazale da momci koji nisu u formi, a uzimaju 1,8g omega 3 dnevno zabilježili su manje mišićne upale.

 

OMEGA 3 MOGU SNIZITI PULS TOKOM VJEŽBANJA!

U studiji koja je upoređivala riblje i maslinovo ulje pokazalo se da riblje ulje umanjuje potrebu za kiseonikom tokom vježbanja, bez negativnih posljedica na performanse na treningu. Dakle, srce se manje naprezalo a tijelo je bolje koristilo dostupan kiseonik. Druga studija je pokazala da veće doze DHA u poređenju sa istom dozom suncokretovog ulja pospješuju kardiovaskularne funckije tokom vježbanja.

 

EPA I DHA SU DOBRE ZA SRCE!

Naravno da je srce najvažniji mišić u tijelu i da treba da ga čuvamo! Ove dvije EMK itekako utiču na smanjenje triglicerida (masti u krvi), krvnog pritiska (ovo je primjetno pogotovu kod starijih osoba sa visokim pritiskom) i smanjenje opasnosti od kardiovaskularnih oboljenja kod onih koji imaju genetske predispozicije za to.

Omega 3 i omega 6 su esencijalni za naše zdravlje. Manjak omega 6 je karakterističan za one koji praktikuju tzv. zapadnjačke dijete.  Dakle, veoma je važno da više obratite pažnju na to šta jedete i razmislite da li dovoljno unosite EMK. Kao i uvijek, pre uzimanja bilo kakve suplementacije, posavetujte se sa vašim ljekarom.